Wayang Pasir Cun!!

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 11:45 AM

Filed Under: ,

Kata orang seni itu memilih orang..kerana ia bersemadi didalam diri ini sejak kita kecil lagi..Mungkin apa yang dipaparkan kepada anda ini merupakan salah satu cabang seni..Seni yang jarang ditunjukkan di dalam Negara Malaysia yang indah ini..Jika anda merupakan insan-insan yang sentiasa mengikuti perkembangan dan entri terbaru PKE didalam blog pejuang yang extreme ni..(hi),anda pasti pernah membaca entri
Seni Ukiran Pasir Yang Gempak!!

Karya hebat yang dihasilkan menggunakan pasir..karya ini sememangnya memerlukan ketelitian yang maksimum untuk menghasilkan Masterpiece yang agung..(Cakap maca ahli falsafah pulak)
Tapi ini semua cerita entri terdahulu..Kita cerita pasal entri sekarang pulak..

Apa yang PKE ingin perkenalkan kepada anda semua pada kali ini ialah berkenaan dengan pasir juga..bukan seni ukiran,sebaliknya wayang pasir..

Wayang Pasir??
Apa itu wayang pasir??

Wayang pasir ini merupakan teknik persembahan yang menceritakan tentang sesuatu cerita yang diimaginasikan oleh si Tok dalang atau lebih dikenali sebagai sand Animator..Jalan cerita yang menarik mampu memikat sesiapa sahaja yang melihatnya..Jika anda ingin melihat bagaimana contoh wayang pasir ditayangkan,anda boleh menonton video dibawah ini::



Apa pandangan anda mengenai tayangan video ini,cun bukan..Err,Tok dalang dia pun cun juga..hihi..Rasanya tayangan wayang pasir ini lebih best dari menonton cerita Karate Kids..

Mungkin anda ingin mengetahui mengenai perempuan ini,beliau bernama Kseniya Simonova (Ксенія Симонова) berasal dari Ukraine..Beliau mula memulakan karier melukis menggunakan pasir ini sejak krisis kewangan sejak tahun 2008..bakat beliau mula menyerlah dan menyinar setelah memenangi Ukraine's Got Talent sekaligus memenangi USD 125,000 ..Video yang anda tonton diatas ini merupakan video beliau yang hits mencecah 15 juta orang penonton dilaman web Youtube...

Ketika aku googling di seach Engine Google(dah nama googling tak akan kat Yahoo! pulak),aku ternampak kumpulan yang memperjuangkan seni wayang pasir ini yang berasal dari Indonesia..Nampaknya mereka maju setapak dari kita kerana kelihatan mereka lebih laman terdedah dengan hal ini daripada kita..mereka menggelar diri mereka
Wayang Pasir Okestra
mereka juga tidak kurang hebatnya..Karya mereka juga dapat dilihat dilaman facebook wayang Pasir Okestra itu sendiri..

Nota:belum lagi nampak Wayang pasir ini akan menular di malaysia..


6 comments for this post

adessssss

lawanyaaa!!!!!!

Posted on August 17, 2010 at 3:04 PM  

awesome!
first wayang pasir aku tgk dr jepun tp Kseniya Simonova nye lagi dasat la...org siap nanges tu

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

Posted on August 18, 2010 at 1:28 AM  

kami penah tgk dulu video pasir ni mmg menkagumkan.. org yg kreatif jer tau buat benda2 ni..

Posted on August 18, 2010 at 4:06 AM  

kreatif dgn seni alam semulajadi..

Posted on August 18, 2010 at 12:25 PM  

Tu la..Tjalan cerita yang disampaikan juga menjadi..

Posted on August 18, 2010 at 5:36 PM  

memaang kretif!otak dia ligat!huhu

Posted on August 20, 2010 at 2:55 AM  
Related Posts with Thumbnails