5 Fakta Google Yang Jarang Diketahui

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 9:24 PM

Filed Under: , ,

Cerita Lagi pasal Google...haha
Setelah meletop trafik blog aku sehingga mencecah ratusan visiter dalam sehari selepas Final Showdown 2010,aku ingin menukar topik ke benda paling best pulak..Fakta tentang Google yang jarang diketahui oleh rakyat Malaysia..Fakta yang sangat best untuk dibaca..

1.Seperti mana yang anda sedia maklum,nama Google diambil daripada istilah matematik Googol yang bermaksud nombor yang sangat besar dimana istilah ini diberi oleh Milton Sirotta.,anak saudara kepada pakar matematik terkenal iaitu Edward Kasner..Dari Googol itulah berasalnya nama Google

Betul ke Fakta ni??

Haha.,mengikut kata daripada mereka yang terlibat pada awal kemunculan Google pula,mereka menyatakan bahawa sebenarnya perkataan Google berasal daripada perkataan "Go Girl".,dimana Sergey Brin di suatu masa mendapat idea tersebut ketika menonton rancangan pasukan sorak (Cheerleader) yang menjerit Go Girl!! Go Girl!! (gogel)..
Cerita ini disokong oleh 2 fakta..Antaranya ialah::

1. Sergey Brin amat minat untuk menonton persembahan pasukan sorak
2.Google juga telah menaja ahli pasukan sorak dengan meletakkan logo Google di kous para penyorak..

Kenapa mereka perlu membuat cerita palsu yang lebih masuk akal ini??

Kerana cerita berkenaan Go Girl!! tu tidak sesuai untuk syarikat yang bakal bergelar perusahaan yang sedang membangun..


2.Mungkin anda kenal Dennis Hwang sebagai pencipta Doodles buat Google..Tahukah dimana logo itu tersimpan selepas digunakan..Semua logo khas yang pernah digunakan di laman utama Google telah tersimpan di Muzium Online Google yang beralamatkan
http://www.google.com/logos/..Cuba anda melawat ke laman web ini..Mesti banyak Doodles yang menarik yang disimpan dari tahun 1998..


3.Pencipta Google iaitu Larry Page dan Sergey Brin hanya bergajikan USD 1 sahaja di syarikat Google..Dan menurut Associated Press yang melaporkan pada tahun 2006,walaupun mereka hanya bergajikan USD1 sahaja,mereka masih mendapat imbuhan dalam bentuk lain yang tidak kurang lumayannya..(dah agak dah,tak mungkin senang2 je nak gaji USD1)


4.Pada tahun 2002,servis Google telah disediakan dalam 72 bahasa dunia..(sekarang 119).,Tahukah anda pada tahun 2002 juga bahasa Klingon teah dimasukkan ke dalam servis Google..Jikalau anda ingin tahu,bahasa Klingan ialah bahasa alien yang telah digunakan didalam siri Star Trek..

5.Pada tahun 2006.,perkataan "Google" telah didaftar masuk kedalam kamus merriam Webster Collegiate Dictionary dan Oxford English Dictionary sebagai satu kosa kata dalam bahasa Inggeris .Pada ketika itu,"Google" dikategorikan sebagai satu kata kerja yang bererti "menggunakan seach Engine Google bagi mendapatkan maklumat diinternet"(bilalah nak dimasukkan dalam kamus bahasa Malaysia pulak)

Jika hendak diikutkan,banyak fakta yang dikeluarkan oleh blogger lain yang dapat kita saksikan diinternet..Tapi mungkin ini fakta yang mungkin jarang anda temui di internet ..

Nota:Ingat nak tulis pasal keburukan Google menguasai internet..Tapi malas la pulak..Lain kali je la..

16 comments for this post

wau..baru tahu.. hehe.. gud info!!

Posted on July 16, 2010 at 10:32 PM  

Bagus la kamu suke..

Posted on July 16, 2010 at 11:45 PM  

Nice info ! hihi :D

Posted on July 17, 2010 at 12:06 AM  

bro klu ko tgk pejabat google us lagi dasyat.. cari lah~ hahah

Posted on July 17, 2010 at 12:09 AM  

Baru tahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~

Posted on July 17, 2010 at 12:49 AM  

baru tahu fakta ni...tapi model tu memang dasat...patut si Larry Page dan Sergey Brin berkenan bebenor huhu

Posted on July 17, 2010 at 1:41 AM  

Kalau pasal pejabat google tu.,dah penah buat entri pasal dia..Tak silap taun lepas atau awal tahun ni..

Pasal gadis ni..abang nak kenal ke..leh bagi no tepon..hahah

Posted on July 17, 2010 at 3:19 AM  

ouho..
mcm tu ke citernya..

Posted on July 17, 2010 at 10:45 AM  

Memang macam ni ceritanya..
Masa saya baca cerita ni..
mencurah-curah air mata saya mengalir..
Cerita dia simple sangat..boleh cam tu..
hahaha

Posted on July 17, 2010 at 7:00 PM  

google..gogirl..sama gak bunyiknya..ada logik toeri ni

Posted on July 17, 2010 at 10:34 PM  

nice info.... baru tau psl link utk koleksi doodle tu...

Posted on July 18, 2010 at 12:13 AM  

komen...

Posted on July 18, 2010 at 12:14 AM  

1. cam xcye je.
2. kreatif la doodle for google nye.
3. mmg ad udg d sbalik btu..
4. amazing!
5. xperlu kot. sume da tau google tu pe..

Posted on July 27, 2010 at 6:17 PM  
Anonymous

I would like to exchange links with your site pejuang-kesenian-extreme.blogspot.com
Is this possible?

Posted on August 14, 2010 at 9:53 PM  

singgah sini..info menarik.. :D

Posted on October 6, 2011 at 11:12 AM  
Anonymous

Ada tulisan "alien" yg admin tunjukkan tu seolah-olah mereka meniru dari tulisan melayu purba, iaitu aksara(tulisan) rencong, kerinci, rejang, dan ada beberapa lagi yg juga digelar "kaganga".. iaitu tiga hurup awal dari aksara2 itu, ka, ga, nga.. dan tulisan "pallava" dan "kawi" adalah diadaptasi dari tulisan sanskrit india..

Posted on April 19, 2014 at 6:06 PM  
Related Posts with Thumbnails