Cara Disablekan No Right Click

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 9:50 PM

Filed Under: ,

Pejuang Kesenian Extreme bergelumang dengan masalah plagiat baru-baru ini.,tetapi aku telah mengatakan bahawa aku tidak suka kepada No Right Click..

Ini kerana akan timbul persoalan yang akan timbul di minda aku..
Apa yang istimewa sangat dengan blog ini sehingga dibuatkan

No Right Click


Untuk pengetahuan semua,Laman blog ini merupakan laman blog perkongsian yang sudi berkongsi ilmu pengetahuan bersama anda..Jika berlakunya aktiviti plagiat seperti aktiviti Copy dan Paste,itu merupakan risiko yang perlu ditanggung sendiri oleh setiap blogger yang mengelola sesebuah blog.Jadi aku akan memberikan sebab mengapa aku tidak suka kepada No right click.

Sebabnya:

Sebab yang pertama::



Anda telah melakukan diskriminasi terhadap tetikus.Sememangnya anda mengetahui bahawa barangan yang dicipta oleh Douglas Engelbart ini mempunyai dua butang klik diatas badannya..Dalam keadaan serba elok fungsinya dicipta.tetapi dengan sikap yang mementingkan diri,anda menghilangkan keupayaan tetikus tersebut(hahaha)..,itu satu diskriminasi dan melanggar hak asasi tetikus..hi

Sebab yang kedua::

Buang masa sahaja buat No Right Click..boleh adjust..tak payah pakai perisian-perisian canggih pun...Fungsi tersebut boleh disablekan dan berfungsi secara normal..

Jadi pada kali ini saya akan menerangkan kepada anda mengenai cara-cara untuk mendisablekan fungsi No Right Click..

Ini merupakan salah satu lawan web aku yang sengaja dilakukan no right click..Cuba anda klik kanan..Akan terteralah mesej "Sorry,no right click allowed"

Cara hendak mendisablekannya senang sahaja..Pada penerangan kali ini saya akan menerangkan mendisablekan menggunakan Fozilla Firefox. Tidak perlu perisian yang canggih..Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

1.Pergi ke laman yang membuat No Right Click
2.Pergi ke Tool

Pilih Options

Kemudian akan terpamparlah aplikasi options.pergi ke "Content" dan uncheck
"Enable JavaScript"..Kemudian klik ok..

Siap..Sekarang laman blog mahupun web yang No right click dah boleh klik kanan..Jikalau anda ingin mencuba,pergilah ke laman yang melarang penggunaan klik kanan mahupun singgah ke page ini untuk mencuba..

Klik untuk mencuba tutorial

Jangan lupa untuk mengaktifkan semua javascript tersebut jika anda ingin beraleh ke laman lain kerana banyak laman yang memerlukan javascript..

Perhatian:Kebanyakan blogger yang ingin melindungi hasil kerja mereka hanya melakukan No Right Click padahal no right click merupakan pelindungan hak yang paling lemah..Jadi jikalau anda benar-benar ingin menjaga blog anda daripada plagiat,anda harus meng-encrypt source code..Apa itu,cari sendiri atau merujuk kepada mereka yang lebih pakar kerana aku pun tidak tahu bagaimana cara untuk melakukannya..

10 comments for this post

dulu ada gak la disable right click but sekarang ni x dah, sbb rasanya macam susah pelawat blog kalau nak buka tab lain nak tengok page blog kita..tapi kalau org yng copy entry bulat2 ni mmg teruk betul.

Posted on February 21, 2010 at 11:58 AM  

Tau x pe..
Korang tahu x macam mana pola pelawat..
First:Diorang akan masuk blog korang
Kemudian diaorg akan klik nuff korang sambil membaca entri ni...
Jika dirasakan menarik entri tersebut,dia akan tinggalkan komen..
Pastu dah...diaorg tutup...

Jadi jgn buat tindakan yg agk menyusahkan pelawat..aku senang je..
Klu sape buat no right click,x payah klik nuff korang..abis baca entri,tutup terus..

Posted on February 22, 2010 at 12:41 AM  

huhuhu...itu menunjukan blog ko dah glamor sebab tue dia tiru bulat2...kes nie dah banyak kali kena member2 blogger...ko dah terjah blog dia ker?..kasi kick sama dia...

Posted on February 22, 2010 at 4:01 PM  

thanks for d info

Posted on February 22, 2010 at 5:13 PM  
RJ

aku suka beb
hahahha

Posted on February 24, 2010 at 9:24 PM  

Best gak kalu dapat nek kapal terbang nie... mcm kapal terbang pres amerika.... huhu~

Posted on February 24, 2010 at 9:55 PM  

Ah...tension..kenapa sejak kebelakangan ni..orang banyak bagi komen salah tempat...Klik komen tu kurang nampak ke..nanti aq cuba betulkan..

Posted on February 24, 2010 at 10:24 PM  

pergh PKE..bijak giler ko pasal ni..Douglas Engelbart pncipta tetikus ek..baru tau..thankz..hee

'anda harus meng-encrypt source code'

encrypt source code tu ape..aku blur..

Posted on March 1, 2010 at 12:16 PM  

PKE..pakai la embedded below post..bagi ruang komen nmpak kat bawah post..xde la diorg slh tmpat komen lagi..

skadar cdgn je ni..(^_^)

Posted on March 1, 2010 at 12:20 PM  

Shuko:Aku sangat menghargai pandangan ko...Tu la..nanti aq pikir cara nak wat benda ni...

Berkenaan meng-encrypt source code pula..Bukan nak cakap apa...tapi aku pun x tahu caranya bagaimana..Cadangan ni diutarakan oleh blogger dari indonesia yang mencadangkan kepada blogger lain..sampai sekarang dia tidak menerangkan bagaimana..

Posted on March 1, 2010 at 11:40 PM  
Related Posts with Thumbnails