Info Tentang Pi ( π )-Rahsia Matematik

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 12:03 PM

Filed Under: , ,


Dikala kebosanan melanda,google yang menjadi penemannya..
Ketika aku melawat google untuk termenung(biasanya mengadap page google kerana tak tahu apa yang nak cari)..Ada sesuatu yang menarik perhatian aku untuk menelitinya..Ianya berkenaan logo..Logo Google yang bertukar kerana menyambut suatu peristiwa yang istimewa..

Ini Logonya

Apakah peristiwa itu??
Peristiwa tersebut ialah sambutan hari Pi (cara sebutnya pai)

Apa yang aku ingin katakan disini.
Selamat Menyambut Hari Pi..(hihi)
(bunyi pelik)

Tarikh bagi menyambut Hari Pi (bunyi kelakar) ialah pada Mac 14 setiap tahun iaitu bertepatan dengan nilai Pi(π) iaitu 3.14..





Rupa bentuk Pi(π)

Pastinya pelajar dan bekas-bekas pelajar mengenali apa itu Pi(π)..Simbol yang digunakan ketika mengira keluasan bulatan mahupun ukur lilitan bulatannya..Simbol ini sangat terkenal dan berguna kepada kita semua dalam membuat kiraan membabitkan bulatan didalam subjek Matematik..Mungkin anda ingin mengetahui serba sedikit tentang Pi(π).

Untuk pengetahuan anda semua,Pi(π) merupakan salah satu huruf Greek(yunani) yang digunakan untuk mengira lengkungan bulatan yang bernilai 3.141592...Ketika disekolah kita telah diajar bahawa nilai p(π) ialah 3.142(telah dibundarkan) atau 22/7..Tetapi masalah yang dihadapi aku yang kurang memahami ini(pasal π banyak rahsia),banyak yang menolak penggunaan 22/7 sebaliknya mereka mengatakan bahawa 22/7 dan 1.342 mempunyai perbezaan yang ketara sehingga mengatakan 22/7 bukan Pi(π).Setelah membaca dengan agak teliti penerangan mereka,aku merasakan bahawa apa yang dikatakan mereka mungkin agar benar..

Berikut penilaian mereka mengenai Pi(π)..Hasil peneliti mengenai pebezaan nilai sebenar Pi(π) dengan 22/7

Nilai Pi(π):3.14159265358979....
Nilai 22/7: 3.14285714285714....

Perbezaan yang agak ketara iaitu 0.00126448926735......Jadi kemungkinan besar nilai Pi(π) akan berubah jika mengira menggunakan 22/7..Mungkin ada sebab-sebab yang tersendiri mengapa mereka menggunakan 22/7 sebagai pengganti Pi(π) dalam bentuk perpuluhan..Mengikut teori yang dinyatakan oleh mereka yang lebih berpengatahuan,mereka berpendapat bahawa penggunaan 22/7 hanya untuk memudahkan perhintungan dalam kiraan kerana untuk membuat pengiraan yang sebenar,kita memerlukan kira-kira 17 angka Pi(π) yang pertama untuk mendapatkan kiraan yang lebih tepat,jadi 22/7 digunakan supaya kita tidak berasa susah untuk mengingat angka tersebut disamping pecahan tersebut juga mempunyai nilai yang paling hampir dengan Pi(π) yang sebenar,.Jadi kesimpulannya disini,22/7 merupakan pecahan yang menghampiri Pi(π),bukannya Pi(π)..

Untuk Mengetahui Dengan lebih lanjut,disediakan kepada anda serba-sedikit mengenai fakta dan sejarah Pi(π)::

::Simbol Pi iaitu angka Yunani ini (π) telah diperkenal oleh ahli matematik pada 1700 an iaitu ahli ilmuan William Jones pada 1706.
::Tulisan π itu juga merujuk kepada Pi ialah huruf Yunani "Piwas" yang merupakan abjad yunani yang ke 16
::Tarikh sambutan Hari Pi(π) yang disambut diseluruh dunia ini bersamaan tarikh kelahiran tokoh sains terkemuka dunia iaitu Albert Einstein
::Pada hari tersebut,ramai yang meraikan hari Pi pada Mac(3),14 pada 1.59pm kerana bersamaan dengan tujuh nombor perpuluhan pertama Pi( π = 3.14159)
::Pi(π) mempunyai nilai yang dikatakan tidak berpenghujung..(panjang gila punya)..selain itu,ia juga tidak mempunyai pengulangan..Jika anda tidak percaya,cuba perhatikan 100 000 digit pertama Pi(π)
::Berbeza pula dengan pecahan 22/7..ia mempunyai pengulangan yang tidak terhingga..
=3.142857 142857 142857 142857 142857.....

::Berkenaan dengan ni Pi(π) pula, jika ditulis diatas kertas di suatu kawasan di Malaysia,kepnjangan tulisan itu mampu untuk sampai hingga ke India(ataupun lebih Jauh)..
::Sesungguhnya keajaiban Pi ini juga melalui beberapa ivolusi dalam penetapan mengenai ketepatan nilai sebenar Pi..Banyak tokoh yang mengeluarkan teori berkenaan perkara tersebut.Antara tokoh-tokoh yang mengeluarkan teori tentang Pi(π) adalah seperti berikut:


::Pi(π) juga penuh dengan rahsia dan sukar untuk diterangkan..

Jadi itu sahaja fakta serba sedikit tentang Pi(π) yang menjadi sebahagian daripada Matematik,diharapkan anda mendapat ilmu pengetahuan tentang perkara ini..Jika anda ingin berkongsi pengetahuan tentang perkara ini,pendapat anda amat dialu-alukan dan boleh ditulis diruangan komen.

Nota:Terima Kasih kepada Pak Cik Google yang memberikan aku idea untuk menulis entri pasal benda ni..
Status:.Menghadapi kekeringan idea tahap ekstrem(@.@)

15 comments for this post

oooo..baru aku tahu hari ada perayaan jugak...hahaha

Posted on March 14, 2010 at 12:32 PM  

Ni bukan Perayaan untuk hari la..
Ini perayaan untuk Hari Pi(cara sebutnya pie)...

Posted on March 14, 2010 at 1:04 PM  

bila aku melihat number ni otak aku da berpinar-pinar.

Posted on March 14, 2010 at 1:34 PM  

very nice entry!!
bar tau pi ni unik
(^.^)

Posted on March 14, 2010 at 1:42 PM  

Tu la psal..
Masalahnya sekarang ni...
Asal kena tulis "Pi" walaupun cara sebut dia " Pie @ pai "...

Posted on March 14, 2010 at 2:46 PM  

cara olahan yang bagus dan menarik.. hohoho.. ade orang lagi laju
:D

Posted on March 14, 2010 at 3:41 PM  

ye ke...

Posted on March 14, 2010 at 6:04 PM  

menarik info ni..skrg google dh bnyk alert ngan segala apa yg berlaku..itu yg bagus..

Posted on March 14, 2010 at 9:58 PM  

tetapi yang x bagusnya,google semakin memonopoli dunia internet..Perkara ini lebih mendatangkan keburukan dari kebaikan..

Posted on March 14, 2010 at 10:20 PM  

PKE..gud2..entri cmni aku suke..dpt bnde baru aku hari ni..nice info!! tQ

Posted on March 15, 2010 at 1:49 AM  

rindu aku dengan math waktu skula tau.. macam2 formula ada sampai aku jadik bodoh.. muhahahaha

Posted on March 15, 2010 at 7:20 AM  

pi = s/d

s = ukur lilit bulatan
d = diameter.

Posted on March 18, 2010 at 3:54 PM  

mai tk minat math. but, masa nk dkat SPM mntx my dad tlg kn.. pehhh! skali dia ajar smpaikn bab addmath. sedang kn ku hny amek math biasa. T___T last2 math ku lingkup!

Posted on March 24, 2010 at 8:24 PM  

salam ziarah..alahai akak ni memang tak pandai math..nasib baiklah anak-anak pandai sebab menurun dari ayah dia.

Posted on April 1, 2010 at 5:10 PM  

yang penting kita tahu...rasanya Pai ni penting juga,,

Posted on April 5, 2010 at 2:47 AM  
Related Posts with Thumbnails