Cara Cepatkan Masa Loading Blog

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 12:36 PM

Filed Under: ,

Pertama sekali,aku disini ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan blogger terutama shuko yang sudi menolong aku untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh blog ini iaitu meminimumkan masa untuk mengakses blog yang sedia ada berat ini diketahui umum sarat dengan gajet...Dengan cadangan yang telah dikemukakan.,akhirnya aku telah menjumpai jalan penyelesaian yang selama ini tidak diketahui atau boleh dikatakan agak mustahil untuk mempercepatkan masa loading blog tanpa membuang gajet yang dirasakan perlu..

Pertama sekali.,untuk menyelesaikan masalah ini,apa yang perlu dilakukan adalah dengan menyelidik dan menjiwai blog anda(haha,ayat tak nak kalah,ni gurau je)...Maksud aku mengetahui dan mengenal masalah yang dihadapi oleh blog anda..Seperti yang sedia maklum,setiap masalah yang dihadapi oleh blog ini diketahui oleh aku,cuma tidak tahu cara untuk menyelesaikannya kerana aku hanya seorang blogger yang newbies yang masih belajar daripada blogger2 yang senior..Jadi setelah meminta pertolongan dan cadangan menerusi medium GengBlogger melalui forum(Klik sini),akhirnya aku mendapat jalan penyelesaiannya..Jalan penyelesaian yang tidak memerlukan pengubahsuaian ataupun menggantikan template baru..Caranya adalah dengan memampatkan..

Yang pasti.,untuk menyelesaikan masalah anda,anda perlu menyelidik dahulu mengenai blog anda..Antara cara-cara yang boleh digunakan untuk menyelidik blog anda adalah seperti berikut:

:::Menggunakan
Website Speed Test
Anda akan mendapatkan maklumat mengenai saiz dan masa untuk loading.

:::Melalui
Pingdom
Anda akan mendapat maklumat yang agak teperinci tentang bahagian yang meloading di blog anda.Hanya memerlukan anda memasukkan url blog untuk memula beroperasi..

:::Dengan
Numion
jam masa yang mengukur masa untuk menghabiskan loading blog..

:::Cuba
Web Page Analyzer
Maklumat yang lebih lengkap..

Sekarang anda telah menjalankan penyelidikan tentang blog anda dengan menggunakan laman web yang disediakan seperti yang diatas..

Jadi apa kaitan mengenai penyelidikan blog anda dan cara untuk memampatkan blog anda ini..

Sebenarnya tak ada kena mengena pun..hi
saja nak bagi anda lebih memahami blog anda..
Supaya setelah penyelidikan dibuat.,anda tahu kelemahan blog anda..

Pada kali ini,saya akan mengajarkan kepada anda cara untuk memampatkan(compress) blog anda dengan menggunakan 2 cara..Cara yang pertama ialah dengan memampatkan css dan cara yang kedua dengan memampatkan html..

Tutorial yang pertama
Memampatkan (compress) CSS(Cascading Style Sheet)

Caranya ialah dengan

1.Login ke Blogger dan pilih layout kemudian klik edit html
2.Pastikan anda telah buat backup dengan Download Full Template..Takut-takut ada kemungkinan yang akan berlaku..
3.Cari Kod CSS yang terletak diantara
<b:skin><![CDATA[/* dan ]]></b:skin>

4.Jadi setelah anda menjumpai kod css tersebut dan menghighlightkannya..ambil dan Cut..
5.Kemudan anda pergi ke CSSDrive.com dan memampatkannya di kotak yang disediakan..(ada kotak Insert Css Code)

Switch to Advanced mode instead for greater customization.

Compression mode: (?)
Light
Normal
Super Compact

Comments handling: (?)
Don't strip any comments
Strip ALL comments
Strip comments at least chars long (NOT counting line breaks within comment)

6.Ada disediakan pemilihan seperti berikut.Kepada yang permulaan,dicadangkan anda supaya memilih Light dan Don't Strip any comments dahulu.
7.Sesudah itu,klikkan compress it yang ada dikotak tersebut.
8.Tunggu sebentar sehingga proses selesai..
9.Kemudian copy dan paste kod yang dimampatkan tadi diruangan CSS yang terletak diantara
<b:skin><![CDATA[/* dan ]]></b:skin>

10.Jika sudah selesai jangan lupa savekan Template anda.

Ini merupakan Cara untuk memampatkan kod HTML anda pula..


Tutorial yang kedua:
Mampatkan HTML anda

Cara ni lebih senang daripada memampatkan CSS..tak payah pening kepala..

1.Langkah pertama adalah dengan pergi ke laman web http://www.textfixer.com
2.Ada disediakan kotak kosong di bahagian bawah page yang tertulis html Compression Tool
3.Masukkan kod Html anda..Macam biasa la..Masuk blogger dan pilih layout dan klik edit html..Copy semua kod html tersebut..
4.pastekan di kotak yang disediakan..Kemudian klik compress HTML..
5.Hasilnya akan terpapar di kotak bawah kod HTMl anda yang baru..Copy dan pastekan di akaun blogger anda..

Jadi inilah sedikit sebanyak tutorial yang diajarkan kepada aku untuk meringankan masa loading sesuatu blog.,diharapkan anda faham dengan apa yang disampaikan..

14 comments for this post

salam..

kina dah try...yg memampatkan HTML tue. pastu bila view blog kina..n3 kina jadi beso. kenapa yew?

nti jwb kat chat box kina yew.

kerjasama dari anda amat dialu-alukan.

Posted on March 4, 2010 at 4:43 PM  

ok...nanti mesej kat shoutmix..

Posted on March 8, 2010 at 5:49 PM  

huhu..ringn dh..intenet rmh aku yg slow ni pun dpt bukak ko punye blog dh..

adeh..lama dh xblogwlking ni..xlama lagi nk exam

Posted on March 9, 2010 at 7:03 PM  

layan exam dulu...blog ni ko boleh buat nanti2...

Posted on March 9, 2010 at 7:32 PM  

ok bos..hehe

Posted on March 9, 2010 at 11:00 PM  

jangan letak image yang beso2 jugok.. hehe ;)

Posted on March 25, 2010 at 12:11 AM  

wah..mantap...mkin laju r bro..tq2... =)

http://sky8men.blogspot.com

Posted on April 24, 2010 at 8:23 PM  

u are welcome...

Posted on April 26, 2010 at 12:11 AM  

thanx for ur info...
saya dah buat dah...
jalan-jalan kat sini =P

Posted on June 6, 2010 at 2:33 PM  

Tq kerana sudi visit..
Jadi klu dah berjaya buat bagus la..kita kongsi2 info..

Posted on June 6, 2010 at 7:38 PM  

zanna dh cuba kat blog mmg ringan tp zanna nak buat post ni kat blog zanna nnti credit kat blog ni blik yer... tqvm ^.^

Posted on December 28, 2010 at 3:17 PM  

hmm ni la yang aish cari selama ni..payah la klu guna css compressor tu..thanks tau..klu aish nak buat post pasal ni nnt aish bg backlink ke blog ni

Posted on May 24, 2011 at 8:11 PM  
Anonymous

apa yang saya cari, terima kasih

Posted on November 18, 2011 at 12:50 PM  

dah try tutorial no 1.hehe no 2 buat gak tapi takut plak bla tengok code2 tu bersambung2.hehe tq tau

Posted on November 18, 2012 at 5:12 PM  
Related Posts with Thumbnails