Seni Manipulasi gambar menjadi tren baru jurugambar dunia

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 8:49 AM

Filed Under:Gambar itu adalah seni.
Mempunyai isi dan makna yang tersendiri.1001 rahsia tersirat hanya pada sekeping gambar.Setiap detik yang dirakam sememangnya akan menjadi detik yang bersejarah buat si jurugambar dan juga pengupahnya.Itulah tugas seorang jurugambar atau lebih popular dengan panggilan Photographer.Menjadi gambar itu suatu aspek seni yang tidak ternilai harganya menjadi tugas buat mereka.

Lif segera ke syurga

Topik blog pada kali ini membincangkan tentang style atau tren baru yang menjadikan bidang fotografi ini semakin menarik yang direka oleh segelintir jurugambar yang cuba mencipta satu suasana gambar yang baru dengan menggabungkan elemen foto dan editing yang dikenali sebagai "Foto Manipulasi(Manipulation Photo)"

Pengasas bagi cabang seni ini masih menjadi misteri.Namun,yang pasti,seni ini semakin mendapat tempat dihati sekelompok kecil jurugambar yang ingin mencuba sesuatu yang mencabar daya kreativiti mereka.


Mengikut teori yang dinyatakan si sesetengah laman web,untuk mendapatkan gambar yang menarik,jurugambar perlulah mempunyai idea dan berimaginasi tentang konsep yang hendak diambil kerana pada asalnya,gambar yang diambil berbentuk realiti dan nyata.Kemudian,pengeditan foto dilakukan untuk menjadikan gambar yang diambil itu semakin menarik dan diluar jangkaan.Disitulah proses dimana konsep imej yang disampai dapat ditonjolkan dan menunjuk gaya dan tahap imaginasi serta kreativiti pereka foto tersebut.

Berikut merupakan contoh-contoh gambar manipulasi hasil karya Erik Johansson dan kumpulan dari Itali yang menggelarkan diri mereka sebagai LSD Photographers


Dapatkan jalan anda sendiriGigiku cantik berseriLantaiSpagettiStrawberiAku adalah seorang....um..,seekor anggota tenteraMinyak sampaiKeindahan CerminMukaku ditumbuk lagiRumah terapungKarya agung


4 comments for this post

Anonymous

tgk pic rumah terapung tuh, teringat kat movie 'UP'. Huhu..

Posted on October 28, 2009 at 10:11 AM  

haha..walau bagaimanapun..tahniah kepada pereka gambar manipulasi ni..

Posted on October 31, 2009 at 5:03 AM  

smart beb...
aku minat dengan art and aku rasa kalau orang yang tak betol2 paham pasal art neh pikir gambar2 yang kau sertakan kat atas neh cam mengarut saja. but, dari sudut pandangan aku, gambar2 ni bagi maksud yang mendalam sangat and buatkan aku pikir.
wow! gile high imaginasi and kreativiti pelukis-pelukis and photographers yang keluarkan idea2 yang cengginih sekali. amazing!

*aku rasa apa yang aku tulis telah kau terangkan. hehe--

Posted on November 1, 2009 at 7:58 PM  

Tq kerana beri sokongan...
Untuk menjadi seorang yang kreatif memerlukan imaginasi yang tinggi..
jadi aku sertakan gambar ini untuk rujukan dan pameran orang ramai...

Posted on November 2, 2009 at 7:05 PM  
Related Posts with Thumbnails