Apa itu Parkour

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 1:15 PM

Filed Under:

Parkour bererti bergerak atau berpindah tempat dari point A ke point B secepat mungkin yang menggunakan prinsip dari Parkour dengan mengedepankan keindahan bergerak sekaligus diimbangi oleh kemampuan dari tubuh manusia itu sendiri.
Sebenarnya Parkour sudah ada sejak dulu sebelum manusia mengenal kata “Parkour” itu sendiri. Tapi Parkour dideskripsikan dan dikenalkan ke seluruh dunia oleh seorang lelaki warganegara Perancis yang dikenal dengan nama David Belle. Dialah yang telah memperkenalkan sukan extreme ini ke seluruh dunia yang awalnya hanya berkembang di Perancis.




Diispirasikan daripada ayahnya, Raymond Belle seorang tentera Perancis yang berkerja bersama sapeurs-pompiers ( Bomba tentera). Lahir di tengah keluarga pemadam kebakaran membuat David terinspirasi dengan cerita-cerita tentang kepahlawanan. Saat berumur 16 tahun, David memutuskan untuk meninggalkan sekolah untuk mencari kecintaannya akan kebebasan, aksi, dan untuk mengembangkan kekuatan dan ketangkasan yang dimilikinya agar berguna dalam kehidupannya, seperti yang selalu dinasihatkan oleh ayahnya.
Raymond memperkenalkan pada anaknya tentang sebuah latihan halang rintang dan metode natural yang akhirnya dikenali dengan nama Parkour. Sejak saat itu ,setiap kali David pulang dari sekolah ia berlatih untuk membuat latihan fizikal dan cuba untuk meloloskan diri dari situasi yang sulit. Menurut David, Parkour dapat berguna sebagai self-defense dalam keadaan tidak terduga. Saat martial art bisa disebut sebagai sebuah bentuk latihan untuk fight (bertarung), parkour merupakan suatu bentuk latihan untuk flight (kabur).




David Belle

Sejak Usia 15 tahun, David Belle pindah ke Lisses (salah satu kota di Perancis). Pada waktu itu, dia bertemu dengan para remaja di sana yang tertarik dengan apa yang dilakukan oleh David. Disinilah segalanya bermula dengan lahirnya Team Parkour yang dikenal dengan nama Yamakasi. Bersama teman masa kecilnya, Sebastian Foucan beserta beberapa pemuda lainnya mulai mengembangkan Yamakasi sebagai team Parkour yang dikenal di serata Perancis. Namun disebabkan perbezaan prinsip, David dan Sebastian berpisah dan meninggalkan Yamakasi. Sehingga saat pengambaran filem Yamakasi yang dibuat pada tahun 2001 juga dijalankan tanpa kehadiran mereka berdua.



Sebastien Foucan

David tetap memegang prinsip Parkour yang tetap mengedepankan tentang keefektifan dan efisiensi yang menampilkan kesederhanaan dan memilikikemampuan untuk melewati rintangan dengan cepat dan efisyen. Sedangkan Sebastian lebih memilih untuk membuat gerakan-gerakan dari parkour terlihat lebih indah yang dapat membuat orang yang melihatnya menjadi tertarik. Sehingga akhirnya ia menambahkan gerakan acrobat seperti flip atau salto dikombinasi dengan gerakan “pacours du combatant” yang akhirnya menjadi Freerunning. Hal tersebut yang membuat David Belle mempunyai pandangan yang berbeza dengan Sebastian Foucan. Kerana menurut David Belle, gerakan acrobat atau salto sangat tidak berguna dan sangat bertentangan dengan konsepnya . Selain itu, keinginan untuk melakukan gerakan hanya untuk dilihat orang lain tanpa keinginan untuk melakukan gerakan itu dari diri sendiri, merupakan hal yang bertolak belakang dengan parkour.





Nilai-nilai kehidupan yang terdapat dalam Parkour

1. Seni untuk melewati semua masalah dalam track kehidupan.
Saat kita menjalani kehidupan, terdapat banyak rintangan dan masalah hidup yang terlihat seperti halangan dalam hidup. Semua orang pasti mempunyai tujuan akhir. Tapi saat kita bergerak ke tujuan akhir, banyak rintangan (obstacles) yang menghadang. Dengan memakai prinsip dari Parkour, kita akan berusaha melewati rintangan tersebut dengan indah dan penuh kawalan. Memecahkan masalah yang kita hadapi dengan efektif dan efisien. Semua manusia pasti mempunyai jalan kehidupannya masing-masing.
2. Melawan Rasa takut.
Seseorang yang takut untuk mencuba, tidak akan berbuat apa-apa dan tidak akan menjadi sesiapa. Semua manusia pasti melewati proses seperti ini. Kalau kita tidak mampu melawan rasa takut, tidak akan ada kemajuan dalam kehidupan. Kalau kita terlalu berani, kita akan bertindak bodoh, dan jika tersilap langkah,boleh menimbulkan kecelakaan. Jangan pula kita terlalu takut, kerana kita tidak akan berbuat apa-apa. Jadi antara rasa takut dan berani harus seimbang.

3. Bangkit dari kegagalan.
Saat kita mencuba suatu gerakan di Parkour, kita akan selalu mengalami kegagalan atau jatuh. Tapi kalau kita terus bangkit berdiri dan mencuba lagi, kita pasti akan menguasai salah satu gerakan tersebut. Begitu pula dalam kehidupan. jika kita berani menerima kejayaan,kita juga seharusnya berani menerima kejatuhan. Cuba lagi dan pelajari supaya tidak gagal dan jatuh lagi.

4. Keseimbangan Badan
Berlatih Parkour akan membuat diri kita flexible dan semangat kita terus mengalir. Begitu pula dalam kehidupan. Saat kita berada dalam lingkungan baru, kita berpikir untuk tetap flexible dan mampu beradaptasi dengan lingkungan tersebut. Walaupun lingkungan tersebut awalnya tidak membuat diri kita nyaman.


5. Kreativiti dan kebebasan.
Dalam Parkour kita boleh berimiginasi dan menjadi seorang yang kreatif dengan menciptakan gerakan atau menggabungkan beberapa gerakan dasar menjadi gerakan baru. Hidup pun beg
itu



UrbanFreeFlow

Team Paling gempak masa ini




Video terbaik yang dipersembahkan untuk anda

8 comments for this post

Aku pernah beberpa kali tengok cerita pasal parkour. Diaorang memang style.

Ada gak filem pasal parkour tapi aku lupa apa tajuknya. Tangan dengan kaki macam boleh melekat kat dinding...

Posted on October 31, 2009 at 7:31 AM  

Mintak2 bukan cite cicakman..sal aku rasa cicakman tak belajar parkour kot

Ni tajuk dia Yamakasi
klu cite yang ada unsur parkour lak cite casino royale..part yang james bond kejo penjahat tu..panjat bangunan tinggi beb

Posted on November 1, 2009 at 6:01 AM  

info yg menarik.
keep in ur work :)

Posted on November 6, 2009 at 12:10 AM  

um...ya.
terima kasih keraa menyokong...

Posted on November 6, 2009 at 2:06 AM  

aku pun minat aktiviti lasak macam nie..

cuma badan belum mengizinkan..

Posted on February 6, 2010 at 2:15 PM  
Anonymous

Ada lg filem pasal parkour ni.. Cuba tgok B-13(siri 1) & B-13 Titanium(siri 2)... David belle yg brlakon.. Best..
Sy stuju dgn pndangan awk yg mengatakn parkour ni utk prtahankn diri walaupun sstengah masyarakt anggap parkour ni sukan yg x berfaedah...
[parkourism]

Posted on September 22, 2010 at 9:26 PM  

aku penah try berjinak2 dgn parkour ni sebab aku penah train gymnastic tapi selalu injured sebab x de safety

Posted on October 23, 2010 at 9:35 PM  

x pernah try parkour, tp bila tgk aksi2 yg david belle buat tu, serius teringin nak cuba..

tp mmg IMpossible la kan... haha...

Posted on February 24, 2013 at 10:46 PM  
Related Posts with Thumbnails