Perhatian Kepada Pembaca Blog PKE

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 4:21 PM

comments (3)

Filed Under: ,

Disini saya selaku pemegang hak eksklusif yang memegang password blog ini ingin mengumumkan kepada semua bahawa blog rasmi Pejuang Kesenian Extreme telah bertukar daripada http://pejuang-kesenian-extreme.blogspot.com/ ke http://blog-pke.com.Dengan url yang lebih kacak,pendek dan bergaya,sememangnya sesuailah dengan selera muda mudi dan keadaan semasa.

Dengan itu diharapkan kepada sesiapa yang meletakkan link blog ini di sidebar anda supaya mengupdatekan link blog PKE kepada http://blog-pke.com.Ini bagi memudahkan diri anda untuk berkunjung ke laman blog yang terbaru itu dengan lebih baik.Diharapkan anda terhibur dengan blog yang terbaru.
Jadi kepada pengunjung yang terbaca entri ni supaya membaca pesanan yang ingin disampaikan kepada semua oleh PKE di entri Pesanan.Diharapkan anda kelapangan untuk membacanya.

Pesanan buat pembaca Blog Pejuang Kesenian Extreme

20 Cara menghilangkan tekanan dengan Roommate

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 6:32 PM

comments (9)

Filed Under: ,

Adakalanya tinggal berjauhan dengan keluarga untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang tertinggi sememangnya memberikan tekanan kepada seseorang pelajar.Apatah lagi jika mereka-mereka yang berjauhan ini terdiri daripada anak-anak yang manja.Pasti situasi ini memberikan mereka suatu impak tekanan yang dahsyat.

Ok,untuk melegakan tekanan itu,PKE akan menunjukkan cara bagaimana untuk melegakannya dengan cara memindah tekanan tersebut kepada roommate anda pula.(Tekanan mana boleh hilang,dia kena pindahkan je..hihi)Keberkesanan teknik ini bergantung kepada tahap tekanan anda.Jika tahap tekanan yang dihadapi anda tahap melampau,mungkin apa yang anda buat ini mampu menjadikan roommate anda gila..Begini cara-caranya:

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”

10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2. bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

SELAMAT MENCUBA!

Nota:Kredit diberikan kepada Yasmine Danny kerana berkongsikan cerita yang menarik ni untuk tatapan semua penduduk planet bumi di FB..Sekurang-kurangnya ia menjadi tatapan santai yang sesuai untuk tontonan umum..hihi

Bila The Panas Dalam Menyanyi-Seperti Babi

By PEJUANG KESENIAN EXTREME on 4:11 AM

comments (19)

Filed Under: , , ,

The Panas DalamMungkin ada diantara anda semua beranggapan tajuk entri ini kedengaran agak kurang ajar dan tidak bertamadun kerana berbentuk seperti makian dan cacian,namun pada dasarnya,inilah hakikat yang sebenar kerana apa yang ditulis ini bukanlah ayat makian mahupun cacian sama sekali,sebaliknya ia merupakan tajuk lagu Seperti Babi nyanyian kumpulan kugiran The Panas dalam Band.

Band yang berasal dari Bandung Indonesia ini merupakan sebuah band yang lahir dari cebisan gerakan muzik Indie yang aktif di seluruh pelusuk dunia.Hanya bermula sebagai gerakan ahli muzik bawah tanah,kini mereka mampu berdiri diatas kaki sendiri kerana ramai peminat diluar sana yang meminati keunikan dan keanehan diri mereka didalam penghasilan muzik dan kata-kata dari lirik lagu.Bagi peminat mereka,penghasilan lirik The Panas Dalam kedengaran seperti jiwa yang bebas,kurang ajar ,lawak,aneh,idealism,pengalaman,dan juga jujur.Ianya seperti penghasilan muzik yang bercampur-campur tanggapan tetapi muziknya enak didengar dan mengasyikkan. Kumpulan ini dianggotai oleh Erwin selaku penyanyi,Nawa Pandal sebagai pemain gitar,Cahya sebagai pemain bass,Roy sebagai pemain drum dan juga Pidi Baiq sebagai penulis lagu.

Berbalik kepada tajuk entri kita pada kali ini,PKE ingin mempersembahkan kepada anda lagu yang tidak senonoh yang dihasil oleh mereka.Lagu ini disertakan sekali link untuk download berserta lirik sekali.Terimalah lagu daripada The Panas Band-Seperti Babi


The Panas Dalam-Seperti Babi

Rambutnya tipis,Jadi gitaris,
Seperti seekor Babi
Pegang biola,bodynya juga,
Seperti seekor Babi
Ehhheiiii heii heiiii…

Vokal kedua,dan harmonika,
Seperti seekor babi,
Anakku terlindung,menjadi ramar,
Seperti seekor babi

Kami semua seperti babi,
Babi berkata mereka seperti kami,

Pegang gitar Bass,pegang pan**tnya,
Seperti seekor babi,
Jadi penyanyi,isterinya tidak ,
Seperti seekor babi

Kalian semua ,pendengar kami
Itulah babi aslii…. Apa komen anda tentang lagu ini.Bagi PKE ini kedengaran agak celaka..haha Dah kutuk pendengar,kemudian kutuk diri sendiri pula.Apa nak jadilah pemuzik sekarang.

Tetapi sejujurnya,PKE terasa jengkel dan dimasa yang sama terasa kagum juga dengan band The Panas dalam ini kerana bagi PKE,mereka amat pandai menggunakan bahasa menyindir walaupun kedengaran agak kasar.(Penilaian tidak termasuk lagu ini). lirik-lirik mereka juga ada yang baik seperti sebuah syair dan penuh dengan sindiran.Kekreatifan mereka ini dapat dibuktikan melalui judul album pertama mereka,The Panas Dalam:Only Ninja Can Stop Me Now..Mereka juga bepegang kepada tagline Argumentum in Absurdum hingga ia menjadi terkenal sehingga sekarang.(PKE pun tak pasti maksudnya)


Nota:dapat lagu ni daripada kawan baik PKE,kemudian membuat siasatan tentang siapa yang menyanyikan lagu ini dan hasilnya… Minta maaflah jika maklumat kurang lengkap.Maklumlah,sumber kurang…Jangan salah faham ye..PKE kagum dengan band ni tetapi tidak meminati mereka.Penggunaan bahasa mereka agak keterlaluan sedikit bagi PKE.

Laman Photo Effect Yang Terbaik!!

Ye selamat datang ke Laman Blog Rasmi Pejuang Kesenian Extreme dimana segala pengetahuan am anda mampu miliki disini.Percuma dan tanpa bayaran.Tanpa yuran langganan dan tanpa duit perlindungan.Tanpa duit faedah dan tanpa entri tanpa faedah.yeh..(minta Maaf)

Bila kita mula berbicara berkenaan mengedit gambar,pasti ramai insan diluar sana yang mengaitkannya dengan Photoshop.Bila cakap tentang photoshop pula,mesti teringat editing gambar.Kiranya ia seperti menjadi satu kemestian dan seolah-olah menjadi satu perisian rasmi yang menjadi pilihan golongan profesional,semi profesional mahupun golongan tidak profesional langsung seperti PKE ini untuk mengedit gambar..hihi.. Kiranya photoshop ini begitu popular sekali bagi golongan seperti photografer,pereka grafik dan sudah semesti para blogger..

Bila kadar pengetahuan tentang penggunaan photoshop rendah,maka jalan alternatif terpaksa dipilih untuk membuat kerja editing dan sudah semesti Photoscape menjadi pilihan.Photoscape ini sebenar perisian yang amat berguna juga lebih-lebih lagi disaat membuat watermark.Segala kerja yang sukar menjadi mudah..Segala kerja yang mudah bertambah mudah.Jadi kesimpulannya disini,Mudah punca kuasa dua ----> (MUDAH) 2
Hihi..Perkara ini dapat dibuktikan dan ditunjukkan kepada anda di entri PKE sendiri iaitu entri

Caranya amat mudah dan bergaya.Apa yang perlu cuma kreativiti sahaja..Namun dinasihatkan disini,berhati-hati ketika mendownload perisian ini diinternet,kerana ada diantaranya mengandungi kod malicious..Jaga-jaga Cik Salmah..

Kita tinggalkan cerita tentang photoshop dan photoscape,kita terus ke topik pokok dan sebenar-sebenarnya iaitu berkenaan Laman web Photo Effect.Apa yang istimewanya laman web ini??
Laman photo effect merupakan laman editing yang memaparkan gambar kita yang diberi kesan khas secara automatiknya tanpa penggunaan satu pun perkakas editing.Kiranya kita pilih gambar yang dikehendaki,kita upload dan terhasillah gambar yang menarik..

Topik ini pernah dibincangkan suatu ketika dahulu di entri 3 Laman Web Photo Effect Terbaik dimana Photofunia,Funphotobox dan Fodey diperkenalkan kepada anda.Ada yang berpuas hati dan ada juga yang sebaliknya.Bagi PKE,perkhidmatan yang disediakan oleh pihak mereka sememangnya memuaskan.Sibuk bercerita berkenaan hal ini,pada kali ini PKE ingin memperkenalkan kepada anda laman Photoeffect yang boleh tahan mengancamnya iaitu laman web Picjoke.com

Laman web ini memang agak terbaik kerana boleh dikatakan setiap bulan bahan photo effect ini diupdate.Malahan laman web ini menyokong 35 bahasa termasuk bahasa Indonesia (Bahasa melayu la tu).Gambar-gambarnya juga agak menarik untuk tatapan anda dan sesuai untuk pelbagai gunaan.Namun disebalik kemudahan yang disediakan,ada juga kelemahannya.Setiap gambar yang dihasilkan oleh anda diwatermark oleh pihak Pickjoke.Ini bermakna anda perlu menghilangkan kesan kotoran ini dengan sendirinya menggunakan photoshop mahupun photoscape.(Apa punya website dah,bagi download tapi letak watermark)
Tapi anda tidak perlu risau,itu masalah kecil sahaja.Tutorial akan diajar melalui video dibawah ini.(Bagi pengguna Photoscape)



Pastikan anda menekan "ALT + Left KLIK" ditempat yang ingin diklon dan tempat yang bakal diklon..

Berikut pula hasil yang PKE dapat setelah menggunakan Picjoke.com ini:

Jadi tunggu apa lagi,jemputlah ke laman web Photo Effect yang terbaik iaitu di

Related Posts with Thumbnails